laupäev, 15. jaanuar 2011

2011

Eelmine aasta jäi sportlikus ja ka seikluslikus mõttes suhteliselt tagasihoidlikuks. Ühtegi pikemat (loe lahedamat) võistlust seekord kavas ei olnudki. See aasta tõotab tulla tunduvalt seikluslikum. Esialgsed plaanid on juba välja kujunenud. Kindlasti on palju ka niisugust, mis veel selge ei ole, aga nii ongi põnevam. Mis siis 2011 aasta toob?

Jaanuar
16. jaanuaril on selle aasta esimene võistlus - Winter Xdream. Twister lendab peale koosseisus Erki, Sven ja mina. Mingeid erilisi eesmärke endale seadnud ei ole. Aga niisama lonkima ka ei lähe. Teeme, mis meie võimuses. Liikumisvahendis veel päris 100% kindel ka ei ole. Vaatame stardis "õunte pealt". Variandid on kas suusaga jalgsi, või räätsadega.

Ja ausalt öeldes ega rohkem midagi erilist jaanuaris ei olegi. Väike mõte on katsetada sel aastal ka suusaorienteerumisega. Niisiis ei ole välistatud ka see, et stardin näiteks Tallinna MV-l märkes, 29. jaanuaril Harkus.

Veebruar
Veebruaris võib juhtuda, et panen ennast kirja 12.-13. kuupäevadel toimuvatele suusa-O eestikatele, mis toimuvad Holstre-Polli suusaradadel. Kunagi, kui ma, vist põhikoolis käies, tegin oma debüüdi suusaorienteerumises, toimusid märke-O võistlused samuti sealsamas. Nii et vägagi nostalgiline koht. Ega ma vist väga rohkem suusaorienteerumisega tegelenud ei olegi. Nii et viimane aeg on ära proovida.

Veebruari põnevaim võistlus tõotab tulla otse loomulikult Lätis. WAR ehk Winter Adventure Raid toimub 26.-27. Zemgales. Kuna võistkonnad on kolmeliikmelised, kus üks peab olema naisterahvas, aga meid on neli, siis tekkis kerge mure võistkonna komplekteerimisel. Erki aga oli juba soovi avaldanud võistelda "võõra" naisega, nii et suure tõenäosusega osaleme Lätis Marge ja Sveniga. Eesmärkide poole pealt ei ole veel koosolekut olnud, aga lätlasi võiks võita küll, ... no ja eestlasi ka :o).

Ei ole välistatud, et osalen sel talvel ka mingil suusamaratonil. Sel juhul saab see siis olema vabatehnikas. Aga see on rohkem selline plaaniväline lõbustus.

Kuna Pawlik ei ole siiani meie kirjadele vastanud ja ka WEBis mingit infot ei ole, siis jääb kahjuks vist ära esialgu kavas olnud Bergson. Kahju, sest jube tahtmine on teha mingi tõsisem pikk võistlus.

Märts
Esimene märtsivõistlus on Elo korraldatav Talveseiklus II, mis toimub kusagil salapärases kohas, Tartu ja Jõgeva vahel. Eelmisel aastal osalesime seal Leivo ja Erkiga. Sel aastal registreerisin ennast justkui juba ära, aga võistkonnaliikmeid veel ei ole.

XT kalendrist on võimalik leida, et miski talverogain toimub 19. märtsil Võsul. Sinna on samamoodi plaanis minna, aga ei oska veel öelda kellega. Tavaliselt olen rogaine teinud Makuga. Tõenäesus on suur, et siis on veel meeter lund maas, nii et mängu tulevad igasugu imelikud taktikalised nüansid.

Aprill
Nüüd hakkab asi juba mõnevõrra tihedamaks kiskuma. Kohe aprilli alguses, 2.-3.-ndal on (või vähemalt peaks olema) Karjalaskevõistlus ja Lihavõttesprint Võrumaal. Kohe nädal peale seda on Värskas Peko Kevad, mis on alati väga lahe orienteerumisvõistlus.

Veel nädal ja juba toimub XT-seikluse esimene etapp, XT-kevadseiklus. See toimub sedakorda eelmise aasta 48-tunni toimumiskohas Saarjärvel. Eelmisel kahel aastal oleme XT-sarjas osalenud koos Makuga. Ei näe põhjust seda muuta, eriti kui arvestada asjaolu, et oleme mõlemad aastad olnud võidukad. Ühtlasi ei saa ka kuidagi selleks aastaks väiksemaid eesmärke püstitada kui võit. Aga ega me kedagi ei karda ka ;o)

Järjekordne nädal ja siis toimub Keilas selleaastane Jüriööjooks. Jüriööl on meil kaitsta eelmise aasta poodiumikoht. Eks mul natuke keeruliseks läheb, et pääseda JOKA esindustiimi, aga ega ma kellelegi lihtsaks ka seda ei tee enda asemel sinna saamist.

Kohe järgmisel hommikul peale Jüriööd on algamas ka XDreami hooaeg. Selle hooaja esimene võistlus algab Tallinnast, Vabaduse väljakult. Päris hästi ette ei kujuta, kuidas nad selle logistika siin korraldavad, aga raja saab kindlasti teha vinge. Nojah, ega radadega ei olegi ju Xdreamil probleeme olnud, need on olnud päris head. Minu jaoks on probleemiks pigem rahvarohkus, aga mis teha. Igal juhul on minu kindel plaan sellel aastal Xdreamil TIRIDA. Jubedalt tahaks olla võistkonnas näiteks nõrgim lüli. Tõmbaks nii et veri ninast väljas.

29-ndast esimese maini toimuv Ilves-3 on viimastel aastatel olnud võistlus, kuhu ma jõudnud ei ole. Tõenäoliselt on see nii ka sellel aastal, kuna Andrease sünnipäeva programm pannakse ilmselt samale nädalavahetusele.

Mai
Selle kuu tõsisemad võistlused hakkavad pihta 14.-15 toimuvate Eestikatega lühirajal ja teates. Viimastel aastatel on samal ajal olnud ka Mona-X Lätis. Kui taas nende vahel valida antakse, siis tõenäoliselt langeb valik taas Läti kasuks. Mona-X on läbi ajaloo olnud üks lahedamaid Läti võistlusi, samas kui lühirada ei ole kindlasti minu ala.

19-ndast 21-ni toimub aga sellel aastal Eestis toimuvatest võistlustest kõige lahedam. Estonian XT-Adventure race. Maakeeli on see siis Eesti 48-tunni võistlus, mis sel aastal leiab aset Haanjas. Seal oleme kindlasti jälle väljas. Eelmisel aastal osalesime võistlusel Sveni ja Rihoga. Saavutasime normaalse teise koha. Mul ei oleks kindlasti midagi selle vastu, et taas sama võistkonnaga välja minna, aga eks näis, kuidas graafikud klapivad. Aga loomulikult lähen sinna võitma :o).

Kui jõudu üle jääb, siis vaatab, mis saab 28.-29. Suvejooksust, aga see on veel kauge tulevik.

Juuni
Juunikuu algab viiendal kuupäeval Rõuges, kui toimub Xdreami teine etapp. Taas õnnistatakse meid väga mägise piirkonnaga. Õnneks on aga suure tõenäosusega see maastik 48-l juba läbi kammitud. Otse loomulikult lähen ikstriimile jälle tõmbama.

Nädal hiljem, kaheteistkümnendal toimub Valgehobusemäel Salomon Ekstreem Maraton. Eelmisel aastal läbisin saiavormi pealt poolmaratoni. Nüüd võiks ikka maratoniga hakkama saada. Kus siis veel joosta oma esimest maratoni, kui mitte maastikul.

18.-19 on Soome sõit. Siis leiab aset suurim orienteerujate teatevõistlus Jukola. Eesmärk on loomulikult jälle olla eestlaste parim võistkond. Sel aastal toimub Jukola kohas nimega Salpa. Näis, kas rajad pakuvad konkurentsi eelmise aasta omadele, kus enamik kogenenumaidki Eesti orienteerujaid jänni jäid.

26. juuni on Emajõel Tartu paadimaraton, mida Randy ja Heigo teevad. Ilus oleks ju sinna ka minna, aga eks näis. Paati oleks vaja harjutada küll ja vesi mulle ka meeldib.

Juuli
Kui juuni lõppes XT üritusega, siis juuli sellega ka kohe algab. 3-ndal on Käärikul Salomon Superman. Millega täpsemalt tegu on, ei ole veel avalikkusele teada. Mõnda vihjet olen kuulnud, aga ei hakka seda siin lähemalt kommenteerima.

Ja samas vaimus jätkame ka nädal aega hiljem. Ehk siis 9.-10. on taas XT üritus, sedakorda Eesti Karikas 24h Seiklusspordis. Kui eelnevad kaks XT-üritust on minu jaoks veel küsimärgid, siis sellest asjast tahaks kindlasti osa võtta. Võistkonda veel ei tea, aega on ju ka piisavalt palju.

15.-17. on Eesti orienteerumise suurim teatevõistlus Ilvesteade, kus JOKA-l on kaitsta esikoht. Mind küll paraku eelmisel aastal võistkonnas ei olnud, eks vaatab siis kuidas sel aastal õnnestub. Igal-juhul koht on seekord Kärgandi, Tartumaal.

23.-24. on selleaastane põhieesmärk. Nagu ikka, Makuga, osaleme Rogaini Euroopa Meistrivõistlustel, Vidzemes, Lätis. See on nüüd koht, kuhu me kellelegi kaotama ei lähe. Isegi Silverile ja Rainile :o) Ühtlasi on see ka treening järgmise aasta põhieesmärgiks, Rogaini MMiks Tšehhis.

Juulikuu lõppeb 30.-31. toimuva Xdreami öise etapiga, mis seekord toimub Orissaares. Taaskord tõotab tulla huvitav logistikaülesanne korraldajatele, aga ka väga omapärane etapp võistlejatele. Kindlasti saame oksendamiseni kloaake ja pilliroovõsa mööda kahlata, aga ka ohtralt kadakaokkaid jäsemetest välja kiskuda.

August
6.-7. toimub üle pikema aja taaskord Läti võistlus. Normunds korraldab LAR, ehk siis Latvian Adventure Raid 2011. Otse loomulikult üritab ka Twister kohal olla, et Läti võsa forsseerida.

Kaheteistkümnendast kuni neljateistkümnendani on veel üks lahedamaid orienteerumisüritusi - Koprakarikas. Üks väheseid kolmepäevaseid orienteerumisjookse, mis Eestisse veel alles on jäänud. Kui vähegi võimalik, siis üritaks osa võtta, kuigi hetkel tundub, et sel ajal võib olla muid kohustusi/lõbustusi.

20. augustil on XT-seikluse teine etapp, ehk siis suveseiklus. Sellel võistlusel peab Kristjan vist jälle jalad kõhu alt välja võtma ja mind asendama, sest Twister Adventure Team on sellel ajal osalemas ilmselt selle aasta ühel lahedaimal seiklusspordi võistlusel, mis kirjas kohe järgmises lõigus.

Niisiis 17.-21. tõotavad tulla äärmiselt huvitavad päevad, kuna siis leiab aset Czech Adventure race 2011. Sel aastal on see võistlus ka üks osa AR European Championchips seeriast, nii et sellega seoses on oodata äärmiselt huvitavat, mitmekesist, aga ka nõudlikku rada. Igal juhul meie ootame huviga. Tõenäoliselt tõmbama ei lähe, vaid läbima ja nautima kuuma ilma ja kaunist maastikku. Czech Adventure Race was chosen to be AR European Championship 2011. This is the fourth country after Poland, Slovenia and Sweden, which may welcome this more and more prestigious sporting event. The winner will get FREE ENTRY to ARWC 2011 in Tasmania!

27. augustil on O-jooksu Eesti meistrikad tavarajal. Üle pika aja saab orienteeruda Põlula kaardil. Kui ma õigesti mäletan, siis oma esimesi samme päris orienteerumiskaardil tegin just Põlula I ja Põlula II nimelistel kaartidel.

September
September algab eriti tihedalt, kuna kolmandal kuupäeval on kohe kolm võistlust korraga. Xdreami viimane etapp valgehobusemäel, EMV sprint Raplas ja EMV öine Mädaral. Tuleb teha omad valikud. Teoreetiliselt on võimalik osaleda kahel võistlusel kolmest, aga kui valik langeb Xdreami kasuks, siis tõenäoliselt jääb ka öine ära. Suure tõenäosusega just niimoodi see valik kujunebki.

Järgmine üritus, kuhu ka ilmselt minna soovin on 17.-ndal Hiiumaal, Kõpus, kui toimub EMV pikk rada. Pikk rada on ikka niisugune, millel võimalusel oma konkurentidega mõõtu võtta ja heal päeval endast kõvematelegi kanna peale astuda. Selleks on vaja muidugi korralikult trenni teha.

Nädal hiljem - 24.-25. on Suunto Games Võru kandis, Sõmerpalus. Hooaja viimane tõsisem O-jooksu pingutus, kus lisak eestlastele tavaliselt ka lätlased ja Soomlased mõõtu võtmas.

Oktoober
Kohe esimesel on võimalus startida TA OK rogainil Lääne-Virumaal. Olenevalt sellest, kuidas hooaeg kujuneb, tekivad ka plaanid rogainiks. Kui on tirimisest puudus, siis on ilmselt minek koos kellegagi, kellega esikoha pärast konkureerida. Kui tirimisest juba kõrini, siis lähen koos kristeliga sügisvihma nautima ja piknikukorvi tassima :o).

9.-ndal on kusagil Harjumaal Bike Xdream. Eelmisel aastal ma seal eriti konkurentsivõimeline ei olnud, see viga on vaja ära parandada. Eks siis vaatab, kuidas Soome kõvemate rattaorienteerujatega konkureerimine välja tuleb. Kui palju kloaake läbida ei tule, siis läheb vist keeruliseks.

Üllatavalt vara toimub sel aastal Bike Adventure Raid Lätis. Juba 15.-16. oktoobril. See võistlus on ikka tuntud selle poolest, et varbad kipuvad ära külmuma ja muud sellised probleemid. Nüüd aga juba oktoobri keskel, tavapärase novembri asemel. Ei tea, kas lätlastel on mingit infot eriti varajase lumesaju kohta, või on kavas ka ujumisetapp BARile lisada.

29. oktoobril on Taevaskojas XT-seikluse viimane etapp - XT-sügisseiklus. Siin tuleb nüüd esikoht kaitsta ja siis võib puhkusega pihta hakata.

November
Kuna BAR on oktoobris, siis midagi kindlat novembriks jäänud ei ole. Siiski on tavaliselt umbes novembri teisel või kolmandal nädalavahetusel toimunud Ruusal JOKA Jukola Camp, mille raames on laupäeva õhtul ka Minni Multispordi nimeline üritus. See on tavaliselt kujunenud vägagi põnevaks ja niiskeks ettevõtmiseks.

Ka 2011 ARWC, ehk siis seiklusspordi maailmameistsivõistlused toimuvad novembris. Täpsemalt 31. oktoober - 11. november. Kohaks on seekord Austraalia, mis on nii kaugel, et sinna paraku ei jõua. Üks Eesti võistkond aga, koosseisus, Elo, Silver, Rain ja Tõnu on ilmselt osalemas, nii et on, kellele pöialt hoida. Järgmisel aastal aga, kui ARWC on Prantsusmaal, tahaks küll juba osa võtta.

Detsember
Detsember on järgmiseks hooajaks treeningutundide kogumise kuu. Loodetavasti tuleb lumi jälle varakult maha ja saab kõvasti suusatada.

Tavapäraselt on ka aastavahetuseks tekkinud mingisugused plaanid, mis on väga suurel määral orienteerumise ja multispordiga seotud. Näis, kuidas sel aastal kujuneb.


Vot niisuguseks see aasta suures plaanis kujunebki. Eks väiksemaid või suuremaid muudatusi tuleb aasta jooksul kindlasti sisse, sinna pole midagi teha. Kõige rohkem sooviks kavva võtta veel mõne pikema võistluse, nagu näiteks Sloveenia AR või Explore Sweden, aga miks mitte ka näiteks Terra Incognita Horvaatias.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Loodan, et sa sellele tempole ikka vastu pead ja jälle kuskile haiglasse tilgutite alla ei satu:)

Sirli

Tiit Tähnas ütles ...

Ma loodan kah ;o)