esmaspäev, 9. veebruar 2009

SO EMV lühirada ja märketeade

Suusaorienteerumise Eesti meistrivõistluste lühirada ja märketeade olid seekord JOKA korraldada. Otsustasin, et ei hakka suusameestega seekord rinda pistma ja pakkusin Paul'ile välja, et võin tulla appi korraldama. Pealegi pole ma juba tükk aega aidanud klubil midagi korraldada. Viimastel kordadel olen kogu aeg olnud väljas võistlejana. Paul arvas, et võiksin seekord spiiker olla.

Ja laupäeva hommikul sõitsimegi Valgehobusemäe suusakeskusse, kus seekord võistluskeskus oli. Nojah, ega seal palju muid variante polegi, sest Järvamaal on orienteerumiseks-, ammugi siis suusaorienteerumiseks sobivate maastikega suhteliselt kitsas. Üks nendest vähestest võimalustest ongi Jäneda-Nelijärve-Valgehobusemäe kant, ning teine siis Mustla-Nõmme. Üle väga pika aja toimusid seekord suusaorienteerumise Eesti Meistrivõistlused väljakuulutatud ajal. Viimased aastad on alatise lume puuduse tõttu suusaorienteerumise võistlusi pidevalt edasi lükatud või sootuks tühistatud. Ka eelmise aasta eestikad olid alles detsembri viimastel päevadel. Nii võibki juhtuda, nagu Leho Haldna laupäeval mainis, et teed korra trenni ja saad kahe aasta suusaorienteerumise medalid paari kuu jooksul ära noppida :o).

Aga kuidas mul siis kommenteerimine välja tuli? Ei oskagi ise hinnangut anda. Vähemalt sai info edasi antud. Arvan, et alguses oli küll konarlik. Üritasin küll aeg ajalt midagi öelda, aga kui kaua neid stardiprotokolle ikka kommenteerida, hakkab ju ära tüütama. Õnneks läks suusarajale ka Kristjan, kelle kohta sai mõne mahlakama repliigi ka poetada, kuna talle olid suusad rajal ilmselgeks takistuseks. Kui võistlejad finišeerima hakkasid, läks minu jutt ka juba sujuvamaks. Vähemalt mulle endale tundub nii. Siis sai pidevalt arvutist jälgida, kes parajasti rajalt tuleb ja mis ajaga. Kahju on ainult, et arvuti ei suutnud näidata kohe võistleja finišeerimisel, mitmendale kohale ta oma võistlusklassis platseerus. Selleks tuli aeg ajalt tulemusi välja printida. Esimese päeva lühiraja tulemusi näeb siit.

Teisel päeval oli kavas märketeade. Seda oli kommenteerida ja ka kindlasti raja kõrvalt jälgida tunduvalt vaatemängulisem ja põnevam. Pidevalt saabusid võistlejad, kes olid saanud metsas punkte märkides erineva arvu trahviringe. Sellega seoses mängiti kohad pidevalt ringi. Võistluse käigus hakkasid võistlejad saabuma erinevatelt ringidelt, siis oli keeruline jälgida, kes parasjagu millise koha peal sõidab. Ka tulemuste toomine finišist osutus raskeks, kuna kogu aeg keegi saabus. Selle tõttu kannatas veidi kõikide võistlusklasside tulemuste kajastamine, aga arvan, et põnevust oli ikkagi kuhjaga. See on kindlasti selline alla, mis orienteerumisspordi vaatemängulisemaks ja selle jälgimise huvitavamaks muudab. Ootan juba huviga, mis suunas tehnika pidev areng orienteerumissporti mõjutab. Teise päeva tulemusi saab näha siit.

1 kommentaar:

www.martinlilleawsambeerdrinker.com ütles ...

Alguses oli küll sihuke tunne et sulle kuluks üks Jääger ära- nii kui lastud vares olid.

Kristjan