neljapäev, 14. jaanuar 2010

Kellel on rohkem õigus?

Eestlastega on ikka see jama, et igaühel on kogu aeg õigus. Näiteks, sõites mööda kitsast tänavat, saavad kaks autot omavahel kokku, nii, et teineteisest mööda ei pääse. Mõlema auto juhid arvavad, et neil on rohkem õigus ja tagurdama ei hakka. Selle asemel signaalitatakse, vehitakse näppudega ja sõimatakse. Mis siis sellest, et ilma selle jamata oleks mõlemad juba ammu soovitud kohas. Tuleb tuttav ette?

Sarnane situatsioon valitseb loomulikult ka Tallinna tervisespordiradadel. Kui muudel aastaaegadel vaidlevad omavahel jooksjad, ratturid, kepikõndijad, rulluisutajad, jne, et kellel on rohkem õigust radadel liikuda, siis praegu on omavahel vastakuti erineva kategooria suusatajad.

Suures plaanis on Tallinna suusaradadel olemas kaht tüüpi "suusatajaid". Ühte gruppi kuuluvad sportlased ja inimesed, keda võib suusatamise alal liigitada edasijõudnute hulka. Teise aga algajad, või inimesed, kes üle mitmete aastate jälle esimest korda suusad alla on saanud. Otse loomulikult arvavad ühe grupi tegelased, et teise grupi vennad on jobud ja just nendel on rohkem õigus suusaradadel manööverdada. Aga millega siis kummatki gruppi iseloomustada?

Sportlaste gruppi kuuluvad inimesed arvavad, et spordirajad on mõeldud sportlastele. Antud juhul siis suusatajatele. Ja et igasugused ülejäänud tropid võiksid minna ja metsavahel enne suusatamise selgeks õppida, kui raja peale kakerdama tullakse. Nende nägemuses on algajad ühed igavesed nuhtlused, kes alati, kui nendest mööda sõidetakse, oskavad oma laenatud, või ostetud kõige kallima profivarustuse niimoodi raja peale laiali laotada, et möödumiseks ei jää ainsatki sentimeetrit. Ja üleüldse võiks kõik, kes nendest aeglasemini sõidavad parem koju jääda ja lasta proffidel trenni teha.

Algajate gruppi kuuluvad inimesed arvavad, et tervisespordirajad on mõeldud tervisesportlastele, ehk neile. Päris sportlased võivad minna nende jaoks sobivatesse kohtadesse, näiteks Otepääle, või veel parem, Ramsausse. Ei tea, kus nemad siis peaksid suusatama õppima, kui mitte terviseradadel. Pealegi peaksid sportlased ju oskama nii hästi suusatada, et nendest iga kell mööda sõita, ilma et nad peaksid kellelegi teed andma. Need algajad, kes aga juba vähemalt 3 korda suusatamas on käinud, arvavad, et nad on juba üsna staažikad tegijad. No kui mitte nii head, kui Andrus Veerpalu või Björn Dääli, siis vähemalt Kaspar Koka mõõdu annavad kindlasti välja. Ja seetõttu ei suuda nad kuidagi ette kujutada, et keegi neist veel kiirem on. Ja kui lähebki mööda, siis nad ei tahtnudki nii kiiresti tegelikult sõita. Vähemalt nii kaua, kui neist mööda hakatakse minema.

Noh, ega see asi nüüd muidugi nii must-valge ei ole ja eks ma panin muidugi omajagu juurde, aga suures plaanis ma arvan, et ma väga palju ei liialdanud. Ennast ma eriti suureks suusahundiks just ei pea. Ma toetan kahe käega inimesi, kes koni nurka viskavad, et hoopis suusakepp kätte võtta. Hüüan hurra nendele, kes viitsivad oma aegade jooksul 150 kilogrammini paisunud ahtrit või õllekõhtu Nõmme mägedest üles tõugata. Ma olen isegi valmis mõnele neist mõne hea julgustava lause kaasa ütlema. Eelpool toodud gruppide koha pealt aga olen pigem ühte meelt sportlaste seltskonnaga.

Miks? Vastus on lihtne. Ela ise ja lase teistel ka elada! Kui rajal on sinust kiiremaid inimesi, siis ole nii kena ja lase neil endast mööduda. Kedagi ei häiri, et rajal on ka aeglasemaid, vastupidi, kõik on kahe käega selle poolt. Aga kui pleier on kõrvas nii valjuks keeratud, et mööda saamiseks peab eesolijale õlale koputama, siis tuleks volüümi vähe maha keerata. Tõsi, Tallinna ümbruses on ainult mõned üksikud suusarajad. Aga ega ei ole vahendeid neid juurde ka teha. Ja kui me kõik natuke vähem individualistid oleksime, mahuksime ka nendele vähestele radadele kõrvuti ilusti ära.

Lõpetuseks sobib kõige paremini kunagisest multifilmist, oli vist Prostokvashino vms, võetud lause: "Deti, davaite budem zit druzna"



Ja muidugi elagu talv!

5 kommentaari:

Kaido ütles ...

Nii et sina ei ole suusahunt :)

Kas sinu jutt käib peamiselt vabastiilis suusatajate kohta?

Keskmise klassikalises stiilis suusatajana olen mõelnud, et kiiremad saavad minust kenasti mööda minna ja mul pole probleemi aeglasemast klassikalises stiilis sõitjast saan ka probleemideta mööda. Kas mu sõit vastab etiketile?

Vabastiili puhul saan probleemist aru, sest harkis jalgadega vallutatakse kogu raja laius ära.

Tiit Tähnas ütles ...

Peamiselt vabastiili kohta jah, ehkki ka kolmekesi koos tulnud sõbrad sõidavad vahel kõrvuti klassikat :o)

No eks inimesi on igasuguseid, aga lihtsalt üllatavalt palju on neid, kes mõtlevad, et elavad maailmas üksi.

Rain ütles ...

Mulle tundub, et see on imetud probleem. Suusatan väga tihti Nõmme-Harku ja Keila suusaradadel ja pole kordagi näinud probleemi kellestki mööda sõitmisel või endast mööda laskmises.

Mulle tundub, et rajal on ääretult palju väga viisakaid suusatajaid ja selle mõnesaja kilomeetri jooksul, mis sel talvel suusatatud pole kordagi olnud probleemi, et rajale ära ei mahuks.

P.S Tiit, radadel on piisavalt laiu kohti, et paaristõugetega aeglasematest suusatajatest mööduda.

Tiit Tähnas ütles ...

Rain, loomulikult ei ole asi tegelikult nii hull. Vint on meelega üle keeratud. Peaaegu igal võimalikul juhul olen ka rõhutanud, et talv ja suusatamine on sigalahedad. Kahtlemata leian möödumiseks või ka mööda laskmiseks sobivaima lahenduse.

Antud teema on läbi jooksnud mitmetest blogidest. Panin oma seisukoha, mõistetavatel põhjustel, kirja siia. Asjale nö vürtsi lisamiseks, nagu juba öeldud, keerasin vinti tugevasti peale.

Kindlasti on õnneks rohkem sõbralikke suusatajaid. Spordirahvas on üldse sõbralik. Aga nagu juba öeldud, siis ka lihtsalt idiootide kontsentratsioon suusaradadel on saavutanud konkurentsitu taseme. Hea meel aga, et see kontsentratsioon jääb tugevalt alla nimetatud indiviidide tasemele mujal paigus, näiteks kaubanduskeskuses, liikluses vms.

Täna näiteks õnnestus Nõmmel-Harkus suusatamas käia hommikupoolikul. Ja suusatada sai suurepäraselt. Kui muidugi välja arvata neli inimest, kes Trummi keskuse ette mineval laskumisel kääri mäest üles tulid ning Harku ringi üleüldine seisukord.

Piiss! ;o)

Janno ütles ...

Nõustun samuti sellega, et suusatajatega üldiselt probleeme pole, nüüd on lumi juba natuke aega maas ka olnud ja algajamadki kodanikud on midagi spordiradadel liikumisest õppinud. Küll aga on minu arust probleemiks lihtsalt suusaradadel tallajad. Ma ei räägi siin nendest kes kõnnivad suusaraja serval, aga ntx Harku ringil olen pidanud sõnavahetust perega (mees, naine, koer ketiga risti üle raja ning titt lapsekärus), kes väitis, et keelusilte ju pole ja kus nad siis käima peavad. Samuti Nõmme spordikeskuse juures on tulnud teha haake, et mööduda kallis karusnahkses kasukas pensionieelikust 'daamidest', kes nagu ei pannud ise tähelegi, et rada mille keskel nad kõnnivad saab ka suusatamiseks kasutada. Ja selliseid näiteid on palju. Ja selliseid kodanikke ei õpeta ka erinevalt algajast suusatajast. Kas kõikjal peab olema kelusilt, et inimene mõtlema hakkaks, et on ka teisi peale sinu ja su hetkel käsiloleva tegevuse?